• Omgående levering i hele DK
 • Opbevaring af ordre indtil brug
 • DKs billigste priser på natursten

Overfladebehandling / Rengøring natursten

Her har vi forsøgt at besvare de oftest stillede spørgsmål vi får fra vores kunder omkring overfladebehandling og fortløbende rengøring af nye og gamle naturstensgulve.

Vi håber at dine spørgsmål besvares nedenfor - ellers er altid du meget velkommen til at kontakte os på tlf. 7660 8822.

Alle natursten SKAL overfladebehandles.

Det er heldigvis en enkel og nem proces, og en lille udgift i det store projekt, så der er ingen grund til at springe over.

Vi er netop færdige med at montere det smukkeste marmorgulv i vores nye hus. Vi har valgt samme gennemgående marmor i hele huset. Også på badeværelserne. Vi er i tvivl. Det er jo naturens eget materiale, så spørgsmålet lyder, skal vi gøre noget ingen vi flytter ind og tager huset i brug?

JA. Det skal I!

Det er vigtigt at komme rigtig fra start - Vi tager udgangspunkt i, at murer har afleveret fliserne forholdsvis rene. Dog vil der oftest være en eller anden form for fugeslør tilbage på fliserne som skal fjernes.

Inden overfladebehandlingen påføres, skal fliserne være helt rene og helt tørre.

1. Vask gulvet grundigt med Platinum Master Clean. (fjerner fugeslør, snavs og fedt)
2. Vask gulvet med rent vand, for at sikre at fliserne er helt rene, og alt skidt og snavs er fjernet.
3. Lad fliserne tørre nogle timer.
4. Nu skal der overfladebehandles. Der er som udgangspunkt 2 produkter som er velegnede. De udfører det samme arbejde, men efterlader fliserne forskelligt.
Platinum Acqua. Ændrer ikke farve eller udtryk. Benyttes oftest til lysere natursten.
Platinum Wet. Gør farver og udtryk stærkere. Benyttes ofte til mørkere sten som indeholder mange farvepigmenter.

Hav følgende klar: En stor svamp og mange rene fnugfrie klude som suger godt. F.eks gamlte t-shirts, viskestykker eller lign.

Start i et hjørne. Hæld en passende mængde overfladebehandling ud på fliserne.
Træk overfladebhandlingen ud på et par m2. 
Lad tørre max 2-3 minutter. Ikke længere, da overfladebehandlingen ikke må tørre op.
Tør alt overskydende overfladebehandling af med rene og tørre klude.
Fortsæt på samme måde over resten af gulvfladen.

Er overfladebehandlingen udført grundig og korrekt, er én behandling ofte nok. Er der tale om vådzoner, er anbefalingen, at overfladebehandlingen gentages efter nogle timer.

Dagen efter kan gulvet tages i brug.

Herefter støvsuges gulvene som normalt, og vaskes efter behov. 
Til den "daglige" vask anbefales Platinum Stone Clean, som  ikke efterlader nogen hinde på overfladen, og som samtidig er kalkhæmmende, hvilket kan være en fordel i f.eks. brusenichen osv.

Har overtaget et hus med travertin gulv. I mit gamle hus havde jeg også travertin, som jeg i øvrigt var meget glad for.
Men dette er anderledes. Føles beskidt og fedtet og uden ”liv”. Hvad kan jeg gøre ? Huset er 8 år gammelt?

Det er sikkert fordi, at gulvet aldrig har fået en overfladebehandling, eller alternativt er overfladebehandlet med et forkert produkt. Med mindre gulvet er meget medtaget, kan du sagtens få et flot travertin gulv ud af det gamle gulv.

Det kan også skyldes, at gulvet i en længere periode er vasket med en forket sæbe. F.eks brun sæbe eller sæbespåner. Disse typer sæber ligger en hinde på gulvet og efter utallige vask er hinden så tyk, at oprindelige farver og udtryk er mindsket, og gulvet virker fedtet.

Alt det gamle sæbe skal fjernes, for at komme ned til travertinens overflade. Dette gøres med Platinum Master Clean
Først skal du prøve at kigge på vores hjemmeside under Overfladebehandling - Her finder du diverse produkter som vi kan stå inde for.

Til afrensning af gulvet skal du bruge Platinum Master Clean.

Produktet påføres gulvet i den anbefalede blanding. Brug gerne en stiv børste til afrensningen. Du skal ikke være bange for at tage fat. Travertinen skal nok holde og tager ikke skade. Vask efterfølgende gulvet et par gange med rent vand og lad gulvet tørre.

Nu skulle gulvet gerne være helt rent. Hvis ikke - gentages behandlingen med Platinum Master Clean endnu en gang.
Når gulvet så er helt rent og helt tørt, skal der overfladebehandles.

De fleste lys travertiner overfladebehandles bedst neutralt (ingen ændring på udtryk eller farver) med Platinum Acqua.
Det er ofte nødvendigt at give gulvet 2 behandlinger, for at opnå så optimalt resultat som muligt. Men det er en ganske enkelt proces. Det lyder værre end det er. Dit gulv på 68 m2 kan du overfladebehandle på mindre end én time pr. gang.
Og det bedste er, at du først skal genbehandle efter 10-15 år.

Til den daglige vask anbefaler vi Platinum Stone Clean. Et produkt som for det første dufter dejligt, men som også gør effektivt rent uden at efterlade nogen hinde på overfladen. På denne måde vil du altid have et lækkert og udtryksfuldt travertin gulv, som du med garanti bliver rigtig glad for og med en efterfølgende minimal indsats i det daglige.

Brug aldrig mere sæbe end højest nødvendigt – Vi har lidt en tendens til at overdossere vores brug af rengøringsmidler i det daglige.

Ovennævnte behandling kan også anbefales, hvis der er tale om naturstensgulve af marmor, natur skifer, granit, limestone osv.

Vi har netop haft en lille fest. Til min ærgrelse ser jeg først dagen efter, at der er faldet noget fromage ned på mit smukke marmor gulv. Det betyder, at der nu er en svag plet som jeg ikke kan vaske af. På trods af at jeg har overfladebehandlet efter jeres forskrifter.
Hvad gør jeg?

Vi vil anbefale dig følgende: (Ikke en garanti for en 100% løsning)

Køb en flaske grundrens hos din maler (det samme produkt som man bruger når man afvasker emner før maling). Det produkt har den egenskab, at det affedter. Og det er netop affedtning der skal ske.

Uanset hvor meget et naturstengulv overfladebehandles (også med kvalitetsprodukter) så kan der være visse typer af mad og drikke som kan lave en afsmidtning, da de kan indeholde ekstraordinært meget syre, fedt eller farve. Hvis disse produkter får lov til at blive liggende i en længere periode, kan der forekomme en form for pletter eller en afblegning af overfladen.

 • Udfør altid først en test på et mindre område.
 • Lav en oplæsning af 1/3 grundrens og 2/3 vand. 
 • Vrid en klud let op i blandingen og læg kluden over pletten. 
 • Lad kluden ligge et stykke tid.
 • Gentag eventuelt processen. 
 • Vask gulvet efterfølgende. 

Der skal altid udføres en ny overfladebehandling efter en hård afrensning af overfladen.

Da vi byggede hus for 7 år siden, købte vi Altivo natur skifer til hele huset, på nær et par værelser.
Hvor har vi været glade gulvet, og vi nyder den fantastiske komfort hver eneste dag.
Der er dog én ting som irriterer mig, og det er kalken i mine brusekabiner. Uanset hvor meget jeg overfladebehandler min natur skifer, så kommer kalken igen - Er der ikke et eller andet jeg kan gøre?

Vi kan godt forstå du er træt af det. Så den skal vi bare have løst.

Et skifer gulv er som regel mørkt. Mørke gulve er rigtig flotte, og danner smukke rammer omkring møbler osv.

Mørke gulve er ikke sværere at holde rene. Skidt og snavs er bare nemmere at se.
Så uanset om du i sin tid havde valgt mørke keramiske klinker, sort glas, sort beton eller en anden sort vægbeklædning, så ville problemet have været det samme.

Til fjernelse af kalkbelægninger på naturskifer anbefaler vi Platinum Proclean 04 >>>

Men! Som altid, det er bedre at forebygge.

Kalk er noget som kommer krybende ganske langsomt. Hvis det først får held med at sætte sig fast, så går det stærkt. Overfladen bliver ru, og hver gang at badet bruges, afsættes der mere og mere kalk, da kalken nu kan få fodfæste.

Vi vil foreslå følgende, uanset hvilken type vægbeklædning du har:

I en sprayflaske laves en blanding af 1/3 Platinum Master Clean og 2/3 vand.

Èn gang om ugen, sprøjtes brusekabinen over med blandingen. Lad blandingen trække nogle minutter, og skyl herefter af med håndbruseren.
På denne måde forebygges kalkdannelser. Vask evt. af med vand tilsat en smule Platinum Stone Clean. Dette produkt reducerer muligheden for kalkdannelser.

Den bedste forebyggelse er dog, at brusenichen skrabes for vand efter bad. I vand er der kalk og fedt. Vand der fordamper efterlader kalk og fedt. Er der ingen vand, er der ingen kalkaflejringer.

Min rengøringskone har brugt ét af de ”vidunder” rengøringsmidler man ser på tv reklamerne på min travertin væg.
Nu er det blevet helt mat. Hvordan kan det være ?

Det er meget simpelt.

Nogle af disse produkter indeholder så skrappe sager, at de næsten fjerner enhver form for snavs og fedt. Flere af dem indeholder syre, således at de også fjerner kalk.

Det har aldrig været meningen, og i øvrigt heller aldrig været nødvendigt, at der skal bruges så skrappe midler på et badeværelse. Uanset om belægningen på gulv og væg er keramiske klinker, travertin, natur skifer, limestone, granit osv.

Vi har set talrige eksempler på, at fuger decideret er smuldret væk, fordi skrappe produkter ødelægger produkterne.
Og det er netop hvad der er sket i jeres tilfælde.

Start med at informere rengøringsdamen om hvilke produkter hun må bruge og IKKE må bruge. Alternativt må hun gerne kontakte os, vi hjælper hellere end gerne.

Jeg har været inde på www.inpro.dk og læse om jeres overfladebehandlingsprodukter.  Jeg må også indrømme, at jeg synes det er temmelig dyrt. Kan I ikke hjælpe med en billigere løsning?

Vi indrømmer såmænd også gerne, at når man lige ser prisen, så virker den høj.

Men vi ved også af mange års erfaring, at vi som danskere ikke er klar til at ligge med rumpen i vejret hver 2. måned, for at overfladebehandle gulve.

Som et professionelt firma mener vi at det er vores pligt at informere og sælge produkter, som vi ved, giver vore kunder en god oplevelse.

Det betyder dels, at vi skal sikre, at leverede naturstens gulve er overfladebehandlede, at de bliver ved med at være smukke i årtier frem, og at de er nemme at ren- og vedligeholde.

Nu kan jeg se, at du ikke har købt dine natur skifer hos os - hvis det havde været tilfældet, ville du have opnået en rabat på 15% på alle vore pakkeløsninger.

Det betyder i så fald, at din omkostning til at overfladebehandle dit skifer gulv med Platinum Wet ville have været ca. 17,50 kr. pr. m2.
Du skal typisk overfladebehandle igen efter 10 – 15 år, hvormed din omkostning pr. m2 pr år vil være ca. 1,50 kr.

Så lige på indkøbstidspunktet kan det lyde voldsomt, men på den lange bane er det den billigste løsning overhovedet.

Der er kalkbelægninger på vores marmorfliser i brusenichen. Hvordan fjerner vi det?

ProClean 04 er det bedste og stærkeste produkt til fjernelse af kalk på natursten. Kalkbelægninger som har fået lov at sidde i længere tid, kan være en udfordring at fjerne. Men med lidt knofedt og tålmodighed kan det som regel lade sig gøre. 

Lav en opløsning af sæbe og vand som det fremgår af datablad. Påfør blandingen på kalken, og lad det trække nogle minutter. Skrub med en hård børste. Eller endnu bedre med en kobbersvamp.
Gentag evt. behandlingen om nødvendigt.
Skyl af med ren vand og tør efter.
Der skal overfladebehandles på ny, efter brug af ProClean 04.

Husk! Der må aldrig bruges rengøringsmidler som indeholder syre på nogen form for natursten. Det er dog heller ikke nødvendigt, hvis overfladerne er overfladebehandlede korrekt.

Brusenichen er nok den del af huset der kræver mest opmærksomhed i forhold til vedligehold og rengøring.

Uanset det drejer sig om natursten, glas eller keramiske fliser, er anbefalingen altid at skrabe brusenichen af for vand efter bad. Vand der tørrer op, efterlader kalk og fedt på fliser og fuger.
 

Er det nødvendigt at overfladebehandle natursten?

JA - JA - JA - JA!

Det er ikke blot nødvendigt - det er et must !!!!

Desværre bliver der solgt natursten fra firmaer, som ikke har den nødvendige kompetence, og dermed ikke får videregivet oplysninger om, at natursten SKAL overfladebehandles.

Det er derfor, at vi desværre alt alt for ofte hører, at natursten ikke er til at holde rene osv.

Det er ikke natur stenenes skyld, men udelukkende manglende information og mangelfuld/manglende overfladebehandling der er skyld i eventuelle problemer med at kunne holde det nye natur stengulv ordentligt rent efter ibrugtagning.

Man skal betragte natursten på samme måde som et massivt trægulv.

Altså SKAL der overfladebehandles med det ene eller andet produkt alt efter

 • hvor gulvet skal lægges
 • hvordan udseendet skal være
 • og ikke mindst hvordan belastningen af gulvet vil blive.

Hvor ofte skal der overfladebehandles?

I ”gamle” dage var det sådan, at man typisk brugte brun sæbe eller sæbespåner til at overfladebehandle sine produkter med.
Disse produkter har udført meget godt arbejde, men det kræver, at man konstant er på vagt, og at man overfladebehandler måske hver 14 dag, for at beholde effekten.

Disse sæber var effektive, fordi de påførte overfladen en membran, sådan at der ikke kunne trænge væsker og fedt ned i overfladen.

Denne membran blev slidt forskelligt på gulvet.

Efter hver gulvvask påførtes der et nyt lag, og til sidst var det umuligt at styre behandlingen, da den ikke var ens overalt på gulvfladen.

Hos Inpro A/S anbefaler vi vores serie af Platinum produkter >>>
Dette produkt påføres 1–2 gange ved førstegangsbehandlingen, og genbehandles efter 10 – 15 år.

I vådrums sektioner dog oftere, da der her er en langt større koncentration af opløsningsmidler, kalkdannelser osv. 

Nu er vi færdige med den nye terrasse, med de travertin fliser vi købte af jer i foråret. Spørgsmålet er nu, skal vi overfladebehandle fliserne, så de beholder de smukke overflader ?

Overfladebehandling af udendørs natursten er som udgangspunkt ikke noget vi anbefaler.

Solen "brænder" effekten af i løbet af kort tid. Til gengæld klarer vind og vejr evt. pletter og andet snavs.

Natursten patinerer hurtigere smukt op end indendørs natursten, hvilket er en del af charmen. Også på dine nye travertin fliser, som du med sikkerhed blot vil synes bliver smukkere og smukkere som tiden går.

Hvilke typer overfladebehandling kan Inpro A/S anbefale?

I vores verden er der 3 muligheder:

 1. Platinum Acqua >>> Dybdebehandler sten og fuge. Neutral udseende. Ændrer ikke farver eller udtryk. Overfladen fremstår mat. Bedste resultat opnås ved 2 x påføring. Genbehandles efter 10–15 år på f.eks stuearealer. Efter behov i vådzoner. Til daglig vask anbefales Platinum Stone Clean
 2. Platinum Wet >>> Dybdebehandler sten og fuge. Gør farver og udtryk stærkere. Overfladen fremstår mat. Bedste resultat opnås ved 2 x påføring. Genbehandles efter 10 – 15 år på f.eks stuearealer. Vådzoner efter behov. Til daglig vask anbefales Platinum Stone Clean.
 3. Ecolab Indur Ultra M Polish >>> ligger som en hinde på overflade og fuge. Gør farver og udtryk stærkere. Overflade fremstår skinnende 
  (varierer efter koncentration af påføring). Bruges også som plejemiddel ved at tilføre vaskevand en mængde polish, svarende til, hvor meget gulvet skal skinne. Ved hver 3. gulvvask skal der bruges en grundrens, for at fjerne gammel overfladebehandling.

Er det besværligt at overfladebehandle?

Nej! - Bestemt ikke.

I den samlede proces er det intet at tale om.

Hvor kan jeg købe de omtalte Platinum produkter ?

Inpro A/S er eneforhandler af alle Platinum produkter i Danmark.

Det er ikke muligt at købe på direkte her på hjemmesiden, men send os en e-mail på post@inpro.dk, eller tryk på den grønne bjælke med teksten "Send forespørgsel på dette produkt".

Skriv hvilke produkter du ønsker at bestille sammen med telefonnr. navn og adresse hvorefter vi sender en faktura til betaling. Når betaling er registreret afsendes varerne sammen med den information du har brug for til de bestilte produkter.

Har du spørgsmål til natursten gulve, så er du altid velkommen til at kontakte Inpro A/S. Vi vil hellere end gerne hjælpe dig til et godt resultat.

Kontakt os på:
Telefon 7660 8822 ml. 8-16 mandag til fredag
E-mail post@inpro.dk