• Omgående levering i hele DK
  • Opbevaring af ordre indtil brug
  • DKs billigste priser på natursten

Sådan lægger du fliser i indkørslen

Oprettet d.

For at lave en god indkørsel, der både er flot og funktionel, er der flere ting, der skal lykkes. En velfungerende flisebelægning i indkørslen kræver nøje planlægning. Her kan du læse en grundig gennemgang af alt, du skal vide, inden du lægger fliser i din indkørsel.

Vælg de rigtige belægningssten eller fliser til indkørslen

Når du skal vælge udendørs fliser til din indkørsel, bør du tænke på, at indkørslen er udsat for konstant belastning fra biler og slid fra bremser og acceleration. Det er derfor vigtigt at vælge fliser, der kan holde til belastningerne - det er nemlig både dyrt og besværligt at omlægge belægningsstenene i din indkørsel. 

Hos Inpro A/S har vi mere end 20 års erfaring inden for branchen, og du kan roligt vælge fliser til indkørslen af høj kvalitet hos os. Du kan se hele vores udvalg af udendørs fliser her

Fliser i natursten til indkørslen

Naturstenfliser er et populært valg til lægning af fliser i indkørslen, da de har et naturligt udtryk. Naturstensfliser er udskåret direkte fra naturen og kommer i forskellige udgaver. Hos os kan du blandt andet finde skifer med et naturligt, elegant farvespil og gnejs, som er en af verdens stærkeste sten - perfekt til lægning af fliser i indkørslen. Se hele vores udvalg af fliser i natursten til indkørslen her.

Keramiske fliser til indkørslen

Keramiske fliser er en alsidig og populær løsning til indkørsler. De er fremstillet af brændt ler og findes i et bredt udvalg af farver, mønstre og størrelser. Keramiske fliser kan skabe et stilfuldt og moderne udseende i din indkørsel, og desuden er det en meget holdbar løsning. Hos os kan du blandt andet finde keramikfliser i farver som sand, rusty og antracit. Se hele vores udvalg af keramik til indkørslen her.

Flisebelægning i indkørslen - få styr på de vigtige tal

Før du går i gang med flisebelægningen i indkørslen, er det en god ide at have styr på de vigtigste mål. Her kan du danne dig et overblik:

  • Udgravning til flisebelægning: Grav cirka 34 cm + flisens tykkelse ned for at skabe plads til de forskellige materialer i anlægning af indkørslen.
  • Bundsikringslag: Anlæg et bundsikringslag af vasket sand, der udgør cirka 19 cm.
  • Stabilgrus (bærelag): Ovenpå bundsikringslaget skal der være et 12 cm tykt lag stabilgrus. Sørg for at overfladen af bundsikringslaget og stabilgruset er jævnt.
  • Afretningssand: Læg et lag afretningssand på 3 cm, før flisen lægges. Sørg for, at laget med afretningssand er mellem 2 cm og 4 cm tykt for at undgå synlige kørespor.
  • Tykkelse på fliser: Vælg fliser med en minimumstykkelse på 6 cm, der passer til indkørslens areal for at undgå, at flisen flækker. Når du køber fliser til indkørslen hos os, kan du være sikker på, at de er robuste og stabile.
  • Dræn og fald: Indlæg et dræn i toppen af bundsikringslaget for at sikre, at der ikke kommer regnvand i indkørslen. Allerede i bundsikringslaget kan du sørge for, at der er et fald på mellem 20 og 40 promille (2 til 4 cm pr. meter) for at lede vandet væk.
  • Fald på fliserne: Sørg for, at fliserne øverst har et fald på mellem 20 og 25 promille for at undgå, at vandet samler sig i regnvejr.

Opbygningen af flisebelægning i indkørslen

Når bundsikringen og eventuelle dræn er på plads, og stabilgruset er jævnt fordelt, er det vigtigt at komprimere det godt. Du kan bruge en stamper til at trykke overfladen ned, og hvis der er områder, der er mere trykket ned end andre, kan du tilføje ekstra stabilgrus for at opnå en plan overflade.

Afretningslaget med sand skal lægges oven på stabilgruset og komprimeres grundigt ved hjælp af en stamper. For at få afretningslaget helt plant kan man bruge gamle vandrør eller lange metalrør. Spænd snore op over sandet, der har det ønskede fald, og ved at måle ned til rørene fra snorene kan du sikre dig, at afretningslaget får den rigtige hældning. Vi anbefaler, at du lader overfladen af fliserne være omkring 1 cm over det ønskede niveau, da stenene i indkørslen normalt vil sætte sig lidt med tiden.

Når rørene skal placeres i sandet, bør du være forsigtig og undgå at bruge en hammer, da det kan bøje rørene. Når rørene er på plads, kan du trække sandet af for at få en helt plan overflade. Fjern rørene forsigtigt og fyld hullerne omhyggeligt med sand.

Vælg det rigtige læggemønster til lægning af fliser i indkørslen

Når du skal lægge fliser i indkørslen, skal du vælge det læggemønster, der passer bedst til din stil og som samtidig er holdbart. Der er mange forskellige mønstre at vælge imellem, og du kan også kombinere forskellige fliser i forskellige størrelser for at skabe endnu flere variationer. Nogle af de mest almindelige mønstre er:

  • Vinkelforbandt: Dette mønster skaber en flot vekslende vinkel mellem fliserne. Det giver et stilfuldt udseende, men det kræver, at mange fliser skal skæres til i hver side af indkørslen for at tilpasse størrelsen.
  • Blokforbandt: Her danner fliserne kvadrater to og to, som skifter retning ved hvert andet par. Dette mønster er let at lægge, og det er nemt at tilpasse fliserne til indkørselens bredde og længde.
  • Løberforbandt: Her er fliserne placeret i rækker, hvor halvdelen af flisen kan gå ind over den forrige (halvforbandt). Eller du kan lade 1/3 eller 1/4 af fliserne krydse ind over for at skabe forskellige variationer af mønstret.

Valget af læggemønster i anlægningen af din indkørsel afhænger af dine stilmæssige præferencer, flisernes størrelse og form, samt hvor meget tid og arbejde du er villig til at investere i at skære fliser til for at tilpasse dem indkørslen. Uanset hvilket mønster du vælger, kan du skabe en indkørsel, der er både flot og holdbar.

Sådan lægger du fliser i indkørslen

Når du har styr på de praktiske detaljer, er det tid til at lægge fliserne. Her kan du få gode råd til fliselægningen i din indkørsel:

  • Når du lægger fliserne, er det vigtigt at sætte bunden af flisen ind mod toppen af den flise, den skal lægges op ad. Derefter kan du lade flisen glide roligt ned på sandet. Hvis du ikke har erfaring med at gøre det selv, når du lægger fliser, kan det være en god ide at have hjælp fra en anden person for at lægge fliserne korrekt og jævnt. 
  • Brug en stamper til at trykke fliserne på plads, og gør det gerne flere gange i hele indkørslen. Derefter bør du lægge et lag af fugesand, som du kan feje ned i fugerne. Lad gerne sandet ligge i indkørslen i et par uger, indtil vejret har skubbet alt sandet ned mellem fliserne.
  • For at forhindre, at fliserne i indkørslen skrider, er det vigtigt at lave en solid kantsikring, og det kan du gøre på forskellige måder. En mulighed er at placere flisen på højkant med en plan overflade, der er i niveau med indkørslen. Det vil sikre, at fliserne holdes på plads og forhindrer dem i at bevæge sig ud over kanten. Kantsikringen kan også fungere som et trappetrin, hvis der er niveauforskel i indkørslen. 

Hvad skal man være opmærksom på, når man lægger fliser i sin indkørsel?

Når du lægger fliser i din indkørsel, er det afgørende at fokusere på opbygningen af underlaget og at vælge fliser, der er robuste nok til at modstå vægten og belastningen fra biler. Selvom arbejdet med underlaget kan tage lang tid og være besværligt, er det meget vigtigt at prioritere. 

Det er vigtigt at trække underlaget længere ud end selve flisebelægningen, helst omkring 20 cm, for at sikre en solid og stabil base. Samtidig skal du sørge for, at der er det rette fald i indkørslen, så regnvand kan afledes fra indkørslen.

Hvor meget stabilgrus skal der bruges under fliser?

Vi anbefaler, at du lægger et cirka 12 cm tykt lag stabilgrus, som fungerer som et bærelag. Sørg for, at overfladen af bundsikringslaget og stabilgruset er jævnt.

Hvad er de mest almindelige fejl, folk begår, når de skal have lagt fliser i indkørslen? 

De typiske og mest almindelig fejl, som folk laver i flisebelægningen i indkørslen er:

  • Dårlig bundopbygning kan få store omkostninger - det er bekosteligt at lave en ordentlig bundopbygning og derfor ofte nedprioriteret
  • Mangel på kantstøbning, hvilket kan forårsage, at fliserne skrider
  • Manglende afvanding af indkørsel

Hvis du har spørgsmål eller ønsker professionel rådgivning til at lægge fliser i indkørslen, er du mere end velkommen til at kontakte os. Vi vil meget gerne hjælpe dig med dit projekt.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar