• Omgående levering i hele DK
 • Opbevaring af ordre indtil brug
 • DKs billigste priser på natursten

Sådan fjernes pletter fra marmor

Oprettet d.

Sådan fjernes pletter fra marmor

Det er vigtigt at vedligeholde, rengøre og holde dine fliser pletfri af flere årsager. Det er både med til at sørge for, at fliserne er pænere, bibeholder samtidig deres holdbarhed og vedholder deres værdi. Vi har derfor samlet de bedste tips til, hvordan du kommer af med de irriterende pletter på bedste vis på henholdsvis indendørs- og udendørsfliser.

Bekæmp pletten med den rette behandling

Hvilke pletter man hyppigst ser kommer an på, om der er tale om indendørs- eller udendørsfliser. Indendørsfliser får typisk pletter fra fedtede fødevarer, drikkevarer eller mærker fra sko, hvorimod udendørsfliser ofte bliver angrebet af flisepest, mos eller skimmel eller får rustpletter eller oliepletter. 

Alt efter hvilken type plet, du skal fjerne, er der forskellige rengøringsmidler og tips, som du kan kaste dig over - men inden du gør det, er det vigtigt at overveje om dine fliser kan holde de kradse rengøringsmidler. Har du natursten indendørs og/eller udendørs er det ekstra vigtigt, at du ikke bruger eksempelvis syreholdige midler.

Forskellige typer fliser kræver forskellig behandling

Hos Inpro.dk forhandler vi både travertinfliserskiferflisersandsten-/kalkstensfliser og marmorfliser til både indendørs- og udendørsbrug, og som har varierende behandlingskrav. 

De har dog alle det tilfælles at syreholdige og kraftige rengøringsmidler kan gå ind og ætse, misfarve eller ødelægge naturstenen. Derfor skal du som tommelfingerregel altid bruge et mildt rengøringsmiddel med en neutral pH-værdi opløst i varmt vand til rengøring og pletfjerning. 

Pletfjerning på indendørs naturfliser 

Når du behandler pletter, skal du først og fremmest tænke over, hvilken natursten du har i dit køkken, badeværelse eller andre steder indenfor. Nedenfor har vi samlet en guide til, hvordan du fjerner pletter på de forskellige slags naturfliser på bedste vis.

Pletfjerning på marmorfliser samt kalk- og sandsten

Lav en mild rengøringsblanding med varmt vand, påfør blandingen på pletten med en blød klud eller svamp. Lad blandingen sidde, så pletten bliver opløst. Skrub derefter forsigtigt med den bløde svamp eller klud og skyl efter med rent vand. Tør altid godt af med en mikrofiberklud. 

Pletfjerning på Travertinfliser 

Travertin er en kalksten og dermed i familie med marmor. Du må derfor ikke bruge syreholdige rengøringsmidler og skal anvende et mildt pH-neutralt rengøringsmiddel. Påfør din rengøringsblanding på pletten og skrub forsigtigt med en svamp eller klud. Ved fjernelse af kalkaflejringer kan du dog bruge fin oliefri ståluld til at skrubbe med. Tør altid godt af med en mikrofiberklud. 

Pletfjerning på skiferfliser

Pletter på skiferfliser skal også behandles med en mild rengøringsblanding, da syreholdige rengøringsmidler kan gå ind og blege skiferflisernes flotte sorte farve. Påfør din rengøringsblanding på pletten og skrub forsigtigt med en svamp eller klud. Tør godt af bagefter med en tør klud. 

Behandling efter typer af pletter på indendørsfliser

Uanset hvor meget overfladebehandling dit naturstengulv har fået, så kan der være bestemte typer fedtholdig mad og drikke såsom vin eller rødbede, der smitter af og skaber pletter. Det vigtigste er altid at tørre op så hurtigt så muligt, så pletten er mindre genstridig at komme af med. 

Fjernelse af genstridige pletter fra madvarer eller drikkelse

 • Udfør altid en test først på et mindre område for at se effekten af rengøringsmidlet.
 • Lav en blanding af ⅓ grundrens og ⅔  vand. 
 • Vrid en klud let op i blandingen og læg kluden over pletten.
 • Lad kluden ligge i nogle minutter. 
 • Gentag processen efter behov.
 • Vask eventuelt gulvet efterfølgende. 
 • Sørg altid for at tørre af med en tør klud bagefter.

Hvordan får man fedtpletter af fliser? 

Har du naturstensfliser i køkkenet kan du ofte lide af, at fedt fra madlavningen flyver til højre og venstre. Fedtpletter på fliserne skal fjernes med en blanding af et mildt rengøringsmiddel og varmt vand. Du kan også bruge en specialrens, der er designet til at fjerne fedt og olie fra natursten. Det vigtigste er, at lade de forskellige blandinger sidde i lidt tid, så de kan trænge ind i pletten og opløse den. Skrub derefter forsigtigt pletten af. Husk at skylle området efter med vand og tør overfladen. 

Kom pletterne til livs på dine udendørsfliser

Udendørsfliser angribes oftest af flisepest, som er en slags lavsvamp, skimmel eller mos. Rustpletter fra en grill eller havestole eller oliedryp fra lamper eller græsslåmaskiner kan også forekomme på udendørsfliser. 

Fjernelse af rustpletter

Du må ikke bruge almindelige rustfjerningsmidler til natursten, da de kan være alt for skrappe og ødelægge stenen. I stedet kan du investere i rustfjerningsmiddel, der er specialdesignet til natursten. 

 • Først skal du gennemvæde overfladen med vand og tørre det overskydende vand af med en klud. 
 • Påfør derefter rustfjerner ufortyndet med en pensel over hele overfladen for at undgå forskel i farve. 
 • Lad rustfjerneren virke i 10-15 minutter. 
 • Skyl grundigt efter med vand. 
 • Gentag, hvis nødvendigt. 

Fjernelse af oliepletter

Er olien stadig våd og ikke trængt ned i flisen, kan du tørre olien op med en klud eller bruge kattegrus til at absorbere den. Er olien trængt ned i din natursten kan du gøre følgende: 

 • Brug en blød børste eller en svamp samt en mild rengøringsblanding med varmt vand til at rengøre området. 
 • Er oliepletten der stadig, kan du bruge specialdesignet oliepletrens til natursten. 
 • Påfør oliepletrens til pletten og lad det sidde i et par minutter. 
 • Skrub derefter forsigtigt pletten. 
 • Skyl grundigt området og tør efter. 
 • Gentag eventuelt efter behov. 

Hvad er flisepest?

Flisepest er en blanding mellem svamp og grønne eller brune alger. Flisepest elsker mildt og fugtigt vejr og kræver ikke meget for at leve. De lever nemlig kun af lys og vand. Flisepest opstår oftest der, hvor fliserne ligger lidt i skygge og dermed giver svampen fugtige og lækre betingelser for at gro. 

Hvad er de hvide og sorte pletter på mine fliser?

Hvis dine udendørsfliser har hvide og sorte pletter er de en del af flisepesten, som har angrebet dine fliser. De hvide og sorte pletter er mere genstridige end de grønne svampespore eller alger på fliserne, da de har sporer, der kan grave sig ned i fliserne. Fortvivl dog ikke - der er flere tiltag, du kan tage for at slippe af med den uønskede svampevækst. 

Sådan fjerner du flisepest på dine udendørsfliser af natursten

Der er flere forskellige måder, du kan fjerne flisepest på dine smukke natursten. Vi har samlet en liste over forskellige metoder: 

 • Brug en højtryksrenser: Du kan sagtens give den gas med vand på dine naturfliser. Derfor kan en højtryksrenser være en god og mere miljørigtig måde at fjerne uønsket plantevækst på dine fliser. Dog kan højtryksrens åbne overfladen og gøre den ru, hvilket gør flisen mere modtagelig over for ny flisepest. Derfor er det en god idé at overfladebehandle efter en omgang højtryksrens. 
 • Anvend en specialfremstillet algefjerner til natursten: Påfør opløsningen med algefjerner på det berørte område med en svamp, børste eller sprøjteflaske. Lad algefjerneren sidde 10-30 minutter alt efter anvisningen. Skrub derefter fliserne eller spul dem med en højtryksrenser. Skyl efter med vand og gentag eventuelt processen efter behov. 

Kan eddike fjerne flisepest?

Det kan være fristende at ty til kraftige midler imod flisepest. Eddike kan bruges til ætse ukrudtsplanter og uønsket vækstlag væk fra dine fliser, men er ikke godkendt af Miljøstyrelsen som ukrudtsmiddel. Eddike er et kraftigt syremiddel, som er direkte ulovligt at bruge, da det er skadeligt for naturen. I stedet skal du bruge midler, der er godkendt til at indgå i natur og miljø.

Hold dine fliser pæne med løbende vedligeholdelse

Uanset om vi snakker indendørs- eller udendørsfliser er løbende vedligeholdelse det bedste trick til at holde dine fliser pæne og rene. Det betyder at feje terrassen, vaske gulvet, eller fjerne pletter så hurtigt som muligt. På den måde holder du arbejdsbyrden nede og æstetikken oppe. Hvis du har spørgsmål til vedligeholdelse eller rengøring af dine naturstensfliser, skal du endelig ikke tøve med at kontakte os hos Inpro.dk. Vi har over 20 års erfaring i branchen og står klar til at hjælpe dig.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar